Cursus wormen/mestonderzoek bij schapen en geiten in Leusden 14 mei

€ 90,00

incl. btw, excl. levering
Op voorraad

Beschrijving

Op zaterdag 14 mei organiseert veearts Vincent Perney een cursus wormen/mestonderzoek bij schapen (en geiten). Sinds 2013 is hij heel actief in de schapenhouderij.


In de ochtend wordt het theorie gedeelte gehouden. Je krijgt dan te horen wat de belangrijke wormsoorten zijn, welke geen of minder klachten geven, wat je aan de schapen ziet en hoe je de wormeieren van de verschillende wormsoorten kunt herkennen onder de microscoop. Daarnaast komt er een stukje over de wormbestrijding: hoe ga je daar mee om? Wat zijn de wormmiddelen die je kunt gebruiken, hoe kan je er voor zorgen dat de infectiedruk op je land minder wordt, hoe kun je een besmetting voorkomen. Dit is van belang omdat er steeds meer resistentie plaats vindt tegen wormmiddelen en er geen nieuwe middelen op de markt komen. Preventie wordt dus steeds belangrijker!
Het gaat er om dat je niet meer blind je schapen ontwormt. Iedere keer dat je een ontwormingsmoment uitstelt is het ook uitstellen van resistentie.

’s middags wordt het praktijk gedeelte gehouden. Daarbij mag iedereen zijn eigen genomen monster gaan klaarmaken en onder de microscoop gaan bekijken. Daarbij is het van belang om een vers monster te nemen van je eigen schapen en/of lammeren (een monster van een enkel dier of van meerdere dieren). Op die manier leer je zelf een preparaat te maken en wormeieren te herkennen. Daarnaast leer je om de mate van besmetting te bepalen. Uiteraard is er genoeg ruimte voor vragen die je hebt.


De cursus is exclusief lunch dus neem je eigen boterhammen mee. Voor drinken en koffie/thee/koekjes voor tussendoor wordt er voor gezorgd.

De cursisten ontvangen op die dag de syllabus Wormen bij schapen en geiten (15 euro) en een Mc Master telraam (32 euro) die je vervolgens ook zelf thuis kunt gebruiken.


Kosten: 90€ p.p.
Begin- en eindtijd: 10:00-16:00

Het adres krijg je na inschrijving toegestuurd.

Geef je snel op want vol = vol!