Abonnement mestonderzoek maagdarmwormen/coccidiose

Abonnement mestonderzoek maagdarmwormen/coccidiose

€ 81,60

Beschrijving

Abonnement mestonderzoek


De meeste schapen lopen weer buiten. Prachtig om te zien. Helaas betekent dat ook tijd voor wormbesmettingen die soms klachten veroorzaken. Om problemen voor te zijn en om de inzet van ontwormingsmiddelen te minimaliseren wordt sterk aangeraden om regelmatig mestonderzoek uit te (laten) voeren.


De wormen die gedurende het weideseizoen een rol spelen zijn vooral Haemonchus contortus (rode lebmaagworm) die verreweg de meeste eieren produceert en zijn twee ‘kleine broertjes’ Trichostrongylus en Teladorsagia. Ook kan coccidiose onderzocht worden (vooral van belang bij lammeren).

Door mest te onderzoeken kun je bepalen hoe hoog een besmetting is. Een lichte besmetting is nodig om wat weerstand op te bouwen en vaak hoeft er dan niet direct actie ondernomen te worden. Echter, bij een zware besmetting kunnen er problemen verwacht worden en wordt er een passend advies gegeven.


Helaas kan ik op dit moment nog geen cursus verzorgen over wormen en mestonderzoeken vanwege het coronavirus en bijbehorende maatregelen. Echter kan ik wel een abonnement aanbieden waarbij je 8 keer mest kunt opsturen voor een bedrag van 80 euro (incl BTW).